Szukaj

Wycieczka zawodoznawcza w ramach projektu Przedsiębiorczy gimnazjalista







 W dniu 30 stycznia 2015r. 60 gimnazjalistów z Zespołu Szkół w Dominikowicach pod opieką 6 nauczycieli wyjechało na wycieczkę zawodoznawczą do Gorlic. Młodzież miała okazję zapoznać się z pracą firmy „Confection” w Gorlicach. Uczniowie zostali oprowadzeni po całym zakładzie i mogli przyjrzeć się specyfice pracy  zakładu, który zajmuje się szyciem odzieży, głównie damskiej na zlecenie klientów z Francji, Holandii, Japonii, itd. z materiałów i towarów powierzonych. Firma specjalizuje się w szyciu bardzo różnych produktów, począwszy od konfekcji lekkiej typu bluzki, spódnice, sukienki, topy, t-shirt’y  poprzez modele trudniejsze jak żakiety na podszewce, spodnie, kostiumy, lekkie kurtki aż po płaszcze i kurtki typowo zimowe .Młodzież mogła przyglądać się   takimi czynnościom jak: szycie, sklejanie i prasowanie, przyszywane  metki do ubrań, przyszywanie guzików, jak również ocenie  jakości wyrobu i kwalifikacji go do odpowiedniej kategorii. Niewątpliwie wielką atrakcja była próba samodzielnego szycia na maszynie ponieważ czynność ta w dzisiejszej świeci jest zupełnie obca dla młodych ludzi. Drugą firmą jaka udało się odwiedzić w tym dniu był zakład produkcyjny „Weronica”, który specjalizuje się w wyrobach piekarniczych i cukierniczo-ciastkarskich. Firma ta rozpoczęła swoją działalność w 1995 roku jako mały zakład rzemieślniczy, a obecnie dzięki inwestycjom w nowoczesne technologie,  maszyny  i urządzenia  jest jedną z nowocześniejszych firm w regionie. Beneficjenci mogli prześledzić dokładnie proces produkcji chleba poczynając od przygotowania produktów, fermentacji, dzielenia, formowania, rozrostu i pieczenia. Tradycyjne metody zostały zastąpione maszynami, którymi sterują komputery. Uczniowie ocenili , że wcale nie jest to łatwiejsze bo chociaż mniejszy jest wkład pracy fizycznej to jednak nie można sobie pozwolić na jakikolwiek błąd przy obsłudze maszyn. Aktualnie produkuje się tutaj ponad 50 rodzajów pieczywa począwszy od   żytniego przez pszenne, żytnie, mieszane czy orkiszowe. Dewizą zakładu jest korzystanie z naturalnych surowców najwyższej jakości. Firma sukcesywnie rozszerza swój asortyment o nowe, niepowtarzalne wyroby, próbując tym sposobem dostosować się do szybko zmieniających się oczekiwań konsumentów. W cukierni , która oferuje swoim klientom ok. 80 rodzajów wyrobów , czekała na beneficjentów słodka niespodzianka. Uczniowie zostali poczęstowani różnorodnymi ciastkami , które wszystkim bardzo przypadły do gustu. Wycieczka zawodoznawcza stanowiła dla uczestników cenne źródło wiedzy o różnych zawodach, wykonywanych przez pracowników odwiedzanych   przedsiębiorstw. Dzięki nim młodzi ludzie mogli uzyskać - bezpośrednio u źródła - przydatne informacje na temat działalności firmy, specyfiki zawodów charakterystycznych dla konkretnych branż czy cech psychofizycznych, niezbędnych do wykonywania zadań na  różnych stanowiskach pracy. Pracownicy firmy podkreślali wagę  kwalifikacji zawodowych oraz dobrze rozwiniętych umiejętności społecznych, koniecznych do realizacji codziennych zadań na stanowisku pracy. Zwracali uwagę na wartość każdego zawodu w aspekcie  powodzenia działalności przedsiębiorstwa. Uczestnicy wrócili z wyprawy zadowoleni i pełni wrażeń. „Mogliśmy zobaczyć wiele ciekawych rzeczy, zrozumieć jak działają firmy  i na czym polega praca zatrudnionych tam osób” – komentowali uczniowie.