W dniu 30 stycznia 2015r. 60 gimnazjalistów z
Zespołu Szkół w Dominikowicach pod opieką 6 nauczycieli wyjechało na wycieczkę
zawodoznawczą do Gorlic. Młodzież miała okazję zapoznać się z pracą firmy „Confection”
w Gorlicach. Uczniowie zostali oprowadzeni po całym
zakładzie i mogli przyjrzeć się specyfice pracy zakładu, który zajmuje się szyciem
odzieży, głównie damskiej na zlecenie klientów z Francji, Holandii, Japonii,
itd. z materiałów i towarów powierzonych. Firma specjalizuje się w
szyciu bardzo różnych produktów, począwszy od konfekcji lekkiej typu bluzki,
spódnice, sukienki, topy, t-shirt’y
poprzez modele trudniejsze jak żakiety na podszewce, spodnie, kostiumy,
lekkie kurtki aż po płaszcze i kurtki typowo zimowe .Młodzież mogła przyglądać
się takimi czynnościom
jak: szycie, sklejanie i prasowanie, przyszywane metki do ubrań, przyszywanie guzików, jak
również ocenie jakości wyrobu i
kwalifikacji go do odpowiedniej kategorii. Niewątpliwie wielką atrakcja była
próba samodzielnego szycia na maszynie ponieważ czynność ta w dzisiejszej
świeci jest zupełnie obca dla młodych ludzi. Drugą firmą jaka udało się
odwiedzić w tym dniu był zakład produkcyjny „Weronica”, który specjalizuje się w wyrobach piekarniczych i
cukierniczo-ciastkarskich. Firma ta rozpoczęła swoją działalność w 1995 roku
jako mały zakład rzemieślniczy, a obecnie dzięki inwestycjom w nowoczesne
technologie, maszyny i urządzenia
jest jedną z nowocześniejszych firm w regionie. Beneficjenci mogli
prześledzić dokładnie proces produkcji chleba poczynając od przygotowania
produktów, fermentacji, dzielenia, formowania, rozrostu i pieczenia. Tradycyjne
metody zostały zastąpione maszynami, którymi sterują komputery. Uczniowie
ocenili , że wcale nie jest to łatwiejsze bo chociaż mniejszy jest wkład pracy
fizycznej to jednak nie można sobie pozwolić na jakikolwiek błąd przy obsłudze
maszyn. Aktualnie produkuje się tutaj ponad 50 rodzajów pieczywa począwszy
od żytniego przez pszenne, żytnie,
mieszane czy orkiszowe. Dewizą zakładu jest
korzystanie z naturalnych surowców najwyższej jakości. Firma sukcesywnie
rozszerza swój asortyment o nowe, niepowtarzalne wyroby, próbując tym sposobem
dostosować się do szybko zmieniających się oczekiwań konsumentów. W cukierni , która oferuje swoim
klientom ok. 80 rodzajów wyrobów , czekała na beneficjentów słodka
niespodzianka. Uczniowie zostali poczęstowani różnorodnymi ciastkami , które
wszystkim bardzo przypadły do gustu. Wycieczka
zawodoznawcza stanowiła dla uczestników cenne źródło wiedzy o różnych zawodach,
wykonywanych przez pracowników odwiedzanych przedsiębiorstw. Dzięki nim
młodzi ludzie mogli uzyskać - bezpośrednio u źródła - przydatne informacje na
temat działalności firmy, specyfiki zawodów charakterystycznych dla konkretnych
branż czy cech psychofizycznych, niezbędnych do wykonywania zadań na
różnych stanowiskach pracy. Pracownicy firmy podkreślali wagę
kwalifikacji zawodowych oraz dobrze rozwiniętych umiejętności
społecznych, koniecznych do realizacji codziennych zadań na stanowisku pracy.
Zwracali uwagę na wartość każdego zawodu w aspekcie powodzenia
działalności przedsiębiorstwa. Uczestnicy
wrócili z wyprawy zadowoleni i pełni wrażeń. „Mogliśmy zobaczyć wiele ciekawych
rzeczy, zrozumieć jak działają firmy i
na czym polega praca zatrudnionych tam osób” – komentowali uczniowie.